Relatieregels 1


3.8
(8)

De spelregels voor een geslaagde relatie.

Sommige mensen vragen zich af wat ze moeten doen om hun relatie te doen slagen. Daar is maar één antwoord op: “Hou je aan de regels!
Ieder spel heeft zijn eigen regels en dat geld heel zeker voor relaties. Relaties zijn één van de vele spelen in het leven en de regels voor dit spel zijn helder gedefinieerd. Toch zijn mensen vaak verontwaardigd en gekwetst wanneer ze gediskwalificeerd worden voor dit spel wanneer ze de regels genegeerd hebben. Hoe logisch is dat? En wat nog erger is, is dat de meeste mensen verschrikkelijke spelbedervers zijn. Door dat ze er nadrukkelijk op staan om altijd te winnen, nemen ze alle vreugde weg omdat zij willen dat jij verliest zodat zij kunnen winnen.

Hoe zit het dan met de regels? Ik ga ze niet te uitgebreid uitdiepen omdat een deel van het spel erin bestaat dat je er door je eigen ervaring zelf achter komt wat deze regels werkelijk betekenen voor jou individueel. Niemand van ons is hetzelfde – behalve mogelijk in dwaasheid! We zijn allemaal uniek, we hebben allemaal onze eigen specifieke waarden en daardoor een geheel eigen stijl om het spel des levens te spelen. Die stijl is jouw persoonlijk kenmerk – de indruk die jij maakt in deze wereld, een indruk waarmee men zich jou zal herinneren. Sommige indrukken zijn waarlijk kunststukken. Sommige zijn opvallend netjes en helder. Sommige lijken op een spin die door een inktvlek gewandeld heeft. Sommige lijken op… weet ik veel! En sommige zijn gewoon ronduit lelijk. Maar teveel indrukken zijn gewoon kinderachtig – kenmerk van grootschalige onvolwassenheid. Je moet voor jezelf bepalen welke indruk jij op deze wereld wil hebben – wat jij wil dat het zal zijn.

En dan nu de regels om het relatiespel te spelen, wat dus niets anders is dan het levensspel zelf. Wanneer je deze regels bestudeert zal je ontdekken dat je alles hebt wat nodig is om te weten hoe deze regels te gebruiken. Als je ze gebruikt zullen ze je ervaring geven, en die ervaring zal jouw ervaring zijn, jouw wetenschap en daardoor ook jouw kracht. Bestudeer ze, gebruik ze en boven alles, heb plezier! Mensen zijn zo serieus als het over winnen gaat dat ze vergeten plezier te hebben. Niet verwonderlijk dat ze oud worden voor hun tijd, seniel worden en daardoor terugvallen op kinderachtig gedrag!


REGEL EEN

NEEM VERANTWOORDELIJKHEID VOOR DE AANWEZIGHEID VAN DEZE PERSOON IN JOUW LEVEN.

Er zijn er twee nodig om een tango te dansen, dus stop met het spelen van het ‘het-is-jouw-schuld’ spelletje. Zie je eigen rol in, en jouw eigen bijdrage aan, dat wat gaande is in jouw relaties (romantisch, professioneel, enz.)


REGEL TWEE

BEHANDEL DEZE PERSOON IN JOUW LEVEN NIET ANDERS DAN JE EEN VREEMDE ZOU BEHANDELEN.

Familiariteit heeft de verschrikkelijke gewoonte om minachting te kweken! Behandel daarom je partner zoals je een vreemde zou behandelen; ook je baas, je kinderen, je familie en je vrienden. Behandel andere mensen altijd welgemanierd en met respect, zelfs al ken je hen sinds je kinderjaren.


REGEL DRIE

ACCEPTEER JEZELF VOOR WIE EN WAT JE BENT.

Geef je eigen tekortkomingen toe aan jezelf en weet dat deze in werkelijkheid jouw doorgang zijn naar persoonlijke kracht en jouw ticket naar vrijheid. Daarom, stop met te doen alsof jij niet je eigen potentieel bent. In plaats van steeds maar je eigen gedrag te rechtvaardigen, leer te luisteren. Meest belangrijk, leer te luisteren naar jouw hart, jouw gevoelens.


REGEL VIER

KIJK ALTIJD UIT NAAR HET POSITIEVE; FOCUS OP HET POSITIEVE.

Begin met jezelf en diegenen rondom jou waardering te geven voor wat jij en zij goed doen. Het is heel gemakkelijk om te bekritiseren, af te breken, op fouten te wijzen. Maar hoe vaak prijs je jezelf of anderen voor een goed uitgevoerde taak of opdracht? We hebben allemaal wel eens een klopje op de schouder nodig om in onszelf te blijven geloven – zelfs jij!


REGEL VIJF

ERKEN HET ANDERE GESLACHT IN OVEREENSTEMMING MET HUN WARE POTENTIEEL.

Wanneer je een man bent, behandel vrouwen dan als vrouwelijke personen en niet als uw moeder. Als je een vrouw bent, behandel de mannen in jouw leven dan als mannelijke personen en niet als kleine jongetjes.


REGEL ZES

BEHEERS TIJD.

Leer om geen tijd te verliezen door je te nestelen in je eigen gedrag. Leer in plaats daarvan effectief te communiceren door open, eerlijk en zelfs brutaal te zijn. Ga er niet vanuit dat anderen kunnen ruiken wat er allemaal stilletjes stooft en stoomt in jou.


REGEL ZEVEN

GELOOF IN JEZELF EN IN ANDEREN.

Stop met te geloven dat iedereen tegen jou is. Beoefen het spiegel concept en erken daarom dat anderen er zijn om ons te helpen en niet om ons te slachtofferen!


REGEL ACHT

STEL JE BEGRIJPEND OP VOOR DE VERSCHILLEN TUSSEN MANNEN EN VROUWEN.


REGEL NEGEN

LACH! HET LEVEN IS PLEZIERIG!

Leer om je eigen daden, fysiek, emotioneel of mentaal, alsook die van anderen, te zien voor wat ze werkelijk zijn, namelijk, dwaasheid. Als je dat doet, zal je merken dat je veel vaker zult lachen dan wenen. Mensen zijn in werkelijkheid heel grappige wezens, jij inclusief!


REGEL TIEN

HOU EEN DAGBOEK BIJ

Het leven is de meest belangrijkste reis die je ooit aangaat, en iedere belangrijke reis behoort zorgzaam bijgehouden te worden in een dagboek. Als je dat doet, zal je verrast zijn hoeveel je leert over jezelf, over anderen en over leven in het algemeen. Sla alles op, zelfs je gevoelens, emoties, gedachten, dromen, en vanzelfsprekend, de datum. Datums hebben de eigenschap om patronen weer te geven, zoals bijvoorbeeld, chagrijnig voelen rond de kerstperiode, of gelukkig voelen in de lente, enz. Maar het meest belangrijke aan het bijhouden van een dagboek is dat, door alles neer te schrijven, jij jezelf werkelijk aan je beslissingen verbindt en daardoor verantwoordelijkheid begint te nemen voor je eigen leven.


HET PASWOORD VOOR LEVEN EN GELUK

Onze relaties zijn altijd een reflectie, een spiegel, van de relatie met onszelf. Onthoud dit voorgoed. Ik herhaal dus nog eens: “Onze relaties zijn altijd een reflectie, een spiegel, van de relatie met onszelf.” Daarom, als we gelukkig willen zijn, moeten we eerst een goede relatie met onszelf aangaan, en daardoor een volledig persoon worden die onafhankelijk, zelfstandig, zelfredzaam en als gevolg ook zelf tevreden over zichzelf is. Hoe kan iemand ooit hopen op een succesvol huwelijk als ofwel die persoon, of de partner, of beiden, in zichzelf onvolledig zijn? Het is gewoon niet mogelijk om een goede relatie te hebben met maar een halve persoon!

Hoewel, niettegenstaande dit, onthou ook dat we onszelf niet kunnen zien voor wat we werkelijk zijn zonder een spiegel, of meerdere spiegels. Van al de spiegels die we nodig hebben, is de belangrijkste van alle, de spiegel die van heel nabij, onze eigen innerlijk tegenhanger reflecteert. Dat wil niet zeggen dat iedereen moet gaan trouwen, maar het betekent wel dat ieder van ons een hechte relatie nodig heeft met iemand van het andere geslacht, ongeacht of dit je geliefde is, een familielid, vriend, of je baas op het werk. En, ondanks iedereen in ons leven een spiegel is, kan je dit gerust in drie categorieën verdelen: verleden, hoe je ooit was; heden hoe je nu bent; en toekomst, hoe je zou kunnen worden. Het vergt soms wat tijd en langer kijken voor je jezelf herkent in de spiegel. Ontkenning gebeurt veel te vaak en veel te snel, desondanks, we zijn allemaal een reflectie van elkaar. Wees dus voorzichtig met je oordeel, want jouw oordeel treft ook in jou, het deel in jezelf, verborgen achter illusies, dat je het niet herkent in de spiegels om je heen.


Een hechte relatie hebben wil niet zeggen dat je een seksuele relatie met die persoon moet hebben. Het betekent gewoon dat het een relatie moet zijn die gebaseerd is op de principes van intelligente samenwerking. In dit opzicht is het wijs om in gedachte te houden dat de meeste relaties vandaag niet gebaseerd zijn op intelligente samenwerking, maar op dierlijke lust. Dierlijke lust is fantastisch! Maar we kunnen niet zoveel leren over onszelf wanneer we ons gedragen als steigerende paarden. Er op los steigeren is hoogst aangenaam voor zolang het duurt, maar ongeacht hoeveel indruk je wil wekken bij de anderen met opscheppen, achteraf zal je nog steeds moeten omgaan met je tekort aan geluk.

Verbind jezelf aan gelukkig zijn en je zal in geen tijd ontdekken dat het leven een heel andere betekenis zal krijgen, een veel aangenamere betekenis dan dat het ooit tevoren had. De reden hiervoor is dat, zoals met iedere verbintenis, als je toegewijd bent, je dit ook aan de rest van de wereld wilt laten zien. Zo eenvoudig is dat. Wanneer je toegewijd bent aan het huwelijk, ben je trots om de ganse wereld je trouwring te tonen, en zo zal het ook zijn met jouw toewijding aan geluk, aan het leven en aan jezelf. Niemand heeft de garantie op het leven, of op wat het leven voor ons in petto heeft, maar van één ding kunnen we zeker zijn, onze verbintenis met onszelf om gelukkig te zijn, “in goede en in slechte tijden”. En zo zou het ook moeten zijn met ons leven en met onze relaties in ons leven. “In goede en in slechte tijden”, we hebben allemaal de mogelijkheid en het recht om te kiezen waar we onze aandacht op vestigen. We plaatsen die aandacht ofwel op, “Het leven is ellendig en zo is iedereen in het leven”; of we plaatsen de focus op “Alle ervaringen in mijn leven bevatten zoveel rijkdom die ik verzamel met liefde en vreugde, want ieder en elk van hen produceert geluk door de kennis die erin zit.”


Enkel wanneer je je verdriet volledig hebt omarmd en al je tranen hebt geweend, kan je de volledige betekenis van echt geluk kennen. Als we geen nacht hadden, hoe zouden we dan het verschil tussen dag en nacht kennen? Op dezelfde wijze, als je nooit succes en verlies ervaren hebt, hoe kan je dan weten wat het is om succesvol te zijn, om gelukkig te zijn?

Ik denk dat je waarlijk een groots persoon bent! Het maakt me niet uit of jij denkt dat je de ergste persoon bent onder de zon, of ongeacht wat jij zelf hebt toegestaan te worden. Al die bagage die je in jezelf hebt begraven is gewoonweg gedrag, en gedrag kan op elk moment veranderd worden als je daarvoor kiest. Het enige wat telt voor mij is dat ik echt ben, en dat jij echt bent, want dan is het leven ook echt. Dit is het enige paswoord dat we nodig hebben om het leven in te gaan, om geluk te bereiken. Als er een finale regel zou zijn om met het leven om te gaan, met relaties om te gaan, en dat alle andere regels in een notendop samenvat, is het dit:

WEES ECHT. MAAK JEZELF EN ANDEREN ECHT.


Sommige mensen sterven fysiek, sommigen sterven emotioneel, sommigen sterven mentaal, en sommigen sterven ergens vanbinnen, daardoor is de vonk verloren gegaan uit hun leven, uit hun ogen en uit hun hart. Dit zijn de wandelende doden die nooit echt zijn, maar die wel zoals zovele fantomen, ons passeren doorheen het leven. We zien ze wel, maar toch is het niet mogelijk om een relatie aan te gaan met een passerende schaduw. Om een relatie te hebben moet het een substantieel wezen zijn, vlees, beenderen en boven alles, een hart! Met andere woorden, om een relatie te hebben met iemand, moet deze persoon echt zijn. Al de rest maakt niets uit.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3.8 / 5. Stemtelling: 8

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.


Over Dennis

Transformatiecoach, -leraar, mentor en gastspreker met meer dan 20 jaar ervaring in binnen- en buitenland. "Kracht zit niet in het uiterlijk vertoon, maar in de wijze waarop we met de omstandigheden omgaan."

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Relatieregels