Overpeinzingen ten tijde van een al dan niet gegronde crisis

Crisis

5
(1)

Het is einde maart 2020 en we leven op dit moment in een wereld in crisis. Een wereld waarin het economisch en sociaal leven wereldwijd tot stilstand wordt gebracht. Hoe? Door nieuwsberichten over een virus, Corona, die symptomen veroorzaakt die sterk op griep gelijken. En net zoals bij een griep die weinig mediabelangstelling krijgt, sterven er mensen. Wat heeft dan de verschillende regeringen getriggerd om deze virus aan te wenden om het dagelijks leven zoals we die kennen, wereldwijd af te zetten? Waar dient dit werkelijk voor? Wat verwacht men hiermee te bereiken? En hoelang gaan wij hier gedwee en gehoorzaam in blijven meegaan?


Mogelijkheden

Zit hier een verborgen agenda achter? Vertelt men ons nu de waarheid of niet? Gaan we ooit de werkelijke feiten kennen? Wat gaan we hierover geloven? Wat het antwoord op deze vragen ook is, we kunnen deze situatie als tijdelijke onderbreking van het gewone leven beschouwen. Of als een mogelijkheid gaan zien om een geheel nieuwe levensstijl te scheppen. Deze ganse crisis schept in ieder geval de mogelijkheid om onszelf en onze medemens beter en dieper te leren kennen. Want als dit straks weer voorbij is, en we geen tijd meer hebben om ergens nog bij stil te staan, dient er zich wel opnieuw een crisis aan om een halt aan ons gedoe toe te roepen.

Voor velen komt geen enkele crisis gelegen. We gaan er aan failliet, lopen verloren, worden bang, verliezen onze grond en reden van bestaan en gaan dan rare dingen doen.
Maar het is tevens ook een mogelijkheid om er iets goeds uit te creëren. En hiervoor dien je een aantal dingen heel helder te krijgen. Wie ben je? Wie ben jij echt? En ben jij je wel bewust dat er heel wat meer mogelijk is dan dat je op eerste zicht zou geloven? Zo ja, schrijf het neer en voer het uit!
Voor alle anderen laten we iets gaan onderzoeken


In verzet gaan of afstemmen?

We hebben allemaal een dosis braafheid en gehoorzaamheid in ons. Maar ook een dosis rebellie en eigenzinnigheid.

Een gevestigde orde heeft natuurlijk niets liever dan ons aan te zetten tot braafheid en gehoorzaamheid. Dan kunnen zij ongestoord hun agenda uitvoeren. En dit staat los van een agenda die hun eigen belang dient of het belang van ons allen.

Soms lijkt het erop dat we dienen te kiezen tussen gehoorzaamheid of rebellie. En hier is geen eenduidig antwoord in te geven. Wat het ook is waar een ander je toe aanmaant, als het niet overeenstemt met het belang dat jij dient, ga je – al dan niet braaf – in verzet.
Sociale druk kan het jou heel lastig maken om je eigen koers te varen. Vooral in een periode waar een menigte belang heeft aan jouw gehoorzaamheid. Als een menigte – al dan niet oprecht – gevaar voor eigen welzijn meent, zal het vanuit overlevingsinstinct instinctieve reacties vertonen. Een discussie over wie dan gelijk heeft is hopeloos en ronduit onzinnig. Want wanneer mensen geprikkeld geraken in hun instinctieve reacties gaan ze zich zeer onrealistisch gedragen en uiten.


Helder bewustzijn

Wanneer we handelen, spreken en denken vanuit onze instinctieve reacties, dan tonen we ons helemaal niet van onze beste kant. Het dierlijke in ons komt dan uit zijn kot. Is dat verstandig? Rationeel? Gezond? Dat zijn nutteloze vragen als je al instinctief aan het reageren bent.

Wij mensen beschikken over een helder bewustzijn. Hiermee kunnen we het verband zien tussen de gebeurtenissen en onze reacties. Het ene lijkt logisch voort te vloeien uit het andere. Maar het is niet logisch omdat we blinde vlekken hebben. Een blinde vlek is dat waar we met ons bewustzijn en gezond verstand niet bij geraken totdat iemand ons er met onze aandacht naartoe richt. Nog steeds teveel mensen zijn blind voor het feit dat niet de gebeurtenissen hun houding en gedrag beïnvloedt, maar de interpretatie die men er aan geeft. Interpretaties worden automatisch gevormd in ons hoofd door ons brein. Ons brein dat als voornaamste doel heeft om ons veilig te stellen. Zelfs als er geen echt gevaar is, zal het brein gevaar scheppen uit de gebeurtenissen rondom omdat het veiligheid als allerhoogste waarde acht. Ons brein is zelfs zo gemeen goed dat het in staat is om gevaar te scheppen uit niets, daar bang van te worden en ons te doen geloven dat wij bang zijn. Wie wakker is ziet waartoe het brein in staat is. Het genereert gevoelens en doet ons geloven dat wij dat zijn.

Waarom ons brein dit doet is stof voor een ander verhaal. Voor nu is het al belangrijk om stil te staan bij waarom het kennen van deze blinde vlek nu eigenlijk belangrijk is.


Verhaal of feit

Niet de gebeurtenis maar jouw interpretatie bepaalt jouw gevoel, houding en gedrag. Anders gezegd, ons brein geeft betekenis aan de feiten. En wij geloven apathisch de betekenis, de verhaaltjes in ons hoofd op basis van de bijhorende gevoelens. En vervolgens delen we die verhaaltjes en horen we dat andere mensen gelijkaardige verhaaltjes hebben en samen vormen we er dan “de waarheid” uit. Wanneer we dan een ander ontmoeten die een geheel ander verhaal heeft gevormd wat botst met ons verhaal, dan gaan we in verzet. En afhankelijk van onze soort aardigheid (goed- of kwaad-) vallen we hard- of zachtaardig aan. (met woord of daad) Maar in dit alles zijn we blind voor het feit dat we geen feiten volgen, maar verhaaltjes. Verhaaltjes die onze breinen gevormd hebben, verhaaltjes die men ons verteld heeft.

Het valt ook echt niet mee om bij de feiten te blijven omdat deze vaak niet helder zijn en verhaaltjes nu eenmaal veel meer emotie opwekken dan feiten. Wat er nu anno 2020 gebeurt is een aaneenschakeling van verhaaltjes waaruit verhaaltjes voortkomen die leiden naar nog meer verhaaltjes. Waarheid is dat veel te weinig mensen de ware feiten kennen en men enkel luistert naar verhaaltjes om daar dan nieuwe verhaaltjes over te vertellen. En sommige verhaaltjes worden weerlegt met andere verhaaltjes. Geen kat die uiteindelijk nog weet wat de feiten zijn en wat deze werkelijk betekenen.


Stof tot nadenken

Wat zijn de feiten?

Hoezeer verstoort die vraag en deze tekst jouw braaf- en gehoorzaamheid? Als je braafheid en gehoorzaamheid dan toch zo hoog acht, blijf dan in uw kot, zit, koest en af!

Maar als we straks als wakkere, helder-denkende en goedaardig-handelende mensen willen verdergaan gaan we best toch eens stilstaan bij een paar hele goede vragen en inzichten.

  • Zijn we werkelijk zo goed bezig?
  • Waar hecht jij nu echt belang aan en hoeveel mensen zijn daarmee werkelijk gebaat?
  • Leef jij naar jouw eigen waarden en principes of leg je liever regeltjes op waar men aan moet voldoen?
  • Is jouw medemens dwingen tot jouw standpunt werkelijk zo goedaardig of toch eerder manipulatief?
  • Wie is oprecht en wie niet? Wie speelt het spel eerlijk? En wie niet?
  • Wat volg jij het liefst, verhaaltjes of feiten? Wat zijn de feiten? Hoe hou jij feit en verhaal uit elkaar?

Voor hulp kan je nog steeds bij ons in de praktijk terecht alsook online.
Bel +32 497 81 22 32 of mail me transformatiecoach.be voor een afspraak.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 1

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.


Over Dennis

Transformatiecoach, -leraar, mentor en gastspreker met meer dan 20 jaar ervaring in binnen- en buitenland. "Kracht zit niet in het uiterlijk vertoon, maar in de wijze waarop we met de omstandigheden omgaan."

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.