Vergeven, hoe doe je dat? 1


4.6
(10)

Vergeven is niet hetzelfde als goedpraten of goedkeuren. Het is ook niet hetzelfde als verzoenen. Je kan prima iemand vergeven zonder je naderhand met deze persoon weer te moeten verzoenen. Dit klinkt voor sommigen wel wat tegenstrijdig, maar dat is het niet. Want vergeven is een innerlijk en persoonlijk proces. Voor vergeving heb je die ander niet nodig. Wel jouw bereidwilligheid en oprechtheid!


Voorbereidende stappen

Ken de bedoeling van vergeven. Vergeven is niet religieus en vergeven heeft niets met die ander persoon te maken. Vergeven heeft als doel dat jij je beter gaat voelen en niet vast blijft hangen aan haat, woede, pijn en wrok. Want hoe gerechtvaardigd deze gevoelens ook lijken, op langere termijn veroorzaken zij meer leed dan wat anderen je ooit kunnen aandoen. Die anderen veroorzaken dan wel de pijn, maar aanhoudende woede, wrok en haat veranderen pijn in lijden. En dit leed is erger dan de oorspronkelijke pijn omdat dit veel langer duurt waardoor je uiteindelijk verbitterd en verzuurt. Daarom is vergeven essentieel. Want door te vergeven lost het lijden op en kan de pijn genezen. En dat allemaal zonder dat je daar die andere of weerwraak voor nodig hebt.


Bepaal wie en wat je gaat vergeven

Met de voorbereidende stap bepaalde je waarom je zou vergeven, namelijk een einde aan je lijden maken voor je eigen welzijn. Dit is belangrijk want dat is het doel. De volgende stap is kiezen wie en wat je gaat vergeven. Wie neem je iets kwalijk en wat neem je deze persoon kwalijk?
Soms is het lastig om te geloven dat je iemand nog iets kwalijk neemt. Vaak omdat er gesteld wordt dat het verkeerd is om met wrok en haat te blijven rondlopen of te oordelen, en dat we moeten vergeven en vergeten. Ongeacht van wie die regel is, het is nonsens!

Vergeven is geen plicht. Vergeven is een keuze. En enkel jij kan die keuze maken. Verder kan niemand je ertoe verplichten noch het je verbieden. Het mooie aan vergeven is dat het zonder voorwaarde en zonder bijdrage van andere mensen kan. Vergeven kan helemaal in je eentje. Maar je dient wel te weten wie je gaat vergeven, waarvoor en waarom. Je eigen welzijn is altijd waarom je vergeeft.
Dus: “Wie heeft je wat aangedaan en wat neem je hen kwalijk?”
Schrijf eventueel je antwoord ergens neer.

Je kan natuurlijk ook jezelf vergeven. En het is zelfs beter om jezelf te vergeven want dat raakt tot diep in jouw ziel. Er lopen teveel mensen rond die zichzelf van alles en nog wat kwalijk nemen. Zelfs rationeel begrijpen dat het deftig zinloos is om jezelf iets kwalijk te nemen, weerhoudt mensen niet om zichzelf toch zaken kwalijk te nemen.
Wat neem jij jezelf nog steeds kwalijk?


Formuleer woordelijk je vergeving

Vergeven doe je met woorden. Aanvankelijk zijn deze woorden leeg en hol. Ze betekenen nog niets en doen nog niet echt veel. Het zijn maar lege woorden.
Maar wat leeg is kan gevuld worden. Water giet je ook in een leeg glas. Daarna kan je het drinken en lest het je dorst. Je intenties en oprechtheid kan je in woorden leggen. In het formuleren van vergevingswoorden zit al je intentie. Je intentie is… vergeven.

De volgende stap is het werkelijk en oprecht gaan menen. Het zal aanvankelijk voelen alsof je het niet meent, maar dat is normaal. Je dient zelf te bepalen dat je het meent en dan met iets meer volume en nadruk je vergeving herhalen. Je weet hoe het klinkt wanneer je iets oprecht meent. Leg dit in je vergevingswoorden. Zo blijven ze niet leeg en hol en zullen ze effect hebben op jou.
Heb je hierbij hulp nodig? Bel +32 497 81 22 32 of mail me transformatiecoach.be voor een afspraak en ik help je eruit.


Herhaal door alle emoties heen

Wanneer je begint te vergeven, en zeker vanaf het moment dat je het werkelijk meent, ga je allerlei emoties en gevoelens ervaren. Dat kan variëren tussen woede, verdriet, angst, ongeloof, tegenzin en opluchting. Opluchting is pas gegarandeerd als je de vergevingswoorden werkelijk meent en ze blijft herhalen ondanks alle tegengoesting en ongeloof.

Herhaal tot je gemoed en hart weer zacht en vredig wordt en zelfs humor in en over de situatie kunt verdragen. Want daaraan kan je merken dat je werkelijk vergeven hebt/bent. Vergeven kan een paar minuten duren. Maar vaak kost het weken tot maanden herhalen alvorens je werkelijk de volledige verlossing voelt. Wie vergeeft tot het vergeven is, is niet langer meer het slachtoffer van aangedane pijn. Maar ongeacht wie het was die jou pijn deed, wie weigert te vergeven is zelf de dader(es) van eigen lijden!

Vergeef jezelf en vergeef de ander want vergeven is verlossen.


“Vergeven is jezelf verlossen van het lijden dat jij veroorzaakt
nadat de ander jou pijn deed!”

 

“Vergeven is jezelf verlossen van het leed dat jij jezelf aandoet
nadat je de ander of jezelf hebt pijn gedaan!”


Hulp nodig? Bel +32 497 81 22 32 of mail me transformatiecoach.be voor een afspraak

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 4.6 / 5. Stemtelling: 10

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.


Over Dennis

Transformatiecoach, -leraar, mentor en gastspreker met meer dan 20 jaar ervaring in binnen- en buitenland. "Kracht zit niet in het uiterlijk vertoon, maar in de wijze waarop we met de omstandigheden omgaan."

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Vergeven, hoe doe je dat?