Interview


© Extract uit het magazine Goed Gevoel, april 2011. Interview ervaren en geschreven door Grete Flies

Psych-K getest

Als je ergens van overtuigd bent, zit dat vaak diepgeworteld. Zo’n vaststaande mening krijg je er nauwelijks uit. Tenzij je het onderbewustzijn aanspreekt, door middel van Psych-K. Proefkonijn Grete ging bij haar onderbewustzijn aankloppen om haar ingebakken weerstand tegen veranderingen aan te pakken.

Wat is het? Psych-K zag rond 1988 het levenslicht dankzij de Amerikaanse psychotherapeut Rob Williams, die botste op de correlatie tussen bewustzijn en onderbewustzijn. Hij stelde zich de vraag hoe hij medewerking van dat onderbewustzijn kon krijgen om veranderingen die hij via psychotherapie bekwam, blijvend te maken.

‘Mensen stellen zich nauwelijks de vraag waarom ze reageren zoals ze reageren’, aldus therapeut Dennis Deridder. ‘Overtuigingen en opinies zijn immers zo in ons onderbewustzijn ingebakken, dat je niet beseft dat je ze hebt én dat ze in de weg zitten. Veel mensen hebben ettelijke therapieën geprobeerd en boeken gelezen, maar niets werkt. De eenvoudige reden daarvoor is dat ze geprobeerd hebben hun bewustzijn te veranderen. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg.

Onder water – onder je bewustzijn – bevindt zich een veel groter domein dat aangesproken moet worden. Daar heeft een verandering veel meer effect.’ Je hoger- en onderbewustzijn laten echter niet toe dat je gelijk wat verandert en gelijk welke nieuwe software in je hoofd installeert. ‘Slechte’ overtuigingen zullen geweerd worden. Dat wordt gecheckt via een spiertest, de K van kinesiologie in Psych-K.

Een leugen zal een stressreactie in je lichaam veroorzaken, wat resulteert in een spierverzwakking. Als je jezelf wil overtuigen van een leugen, zal er dus geen toestemming komen. Indien je wel toelating krijgt, laat je je linker- en rechterhersenhelft met elkaar communiceren door je armen en benen op een bepaalde manier te kruisen. Zo wordt de nieuwe software opgeslagen, zo klinkt de theorie van Psych-K.

Voor wie is het? Voor iedereen. Of je nu met een wrang gevoel zit of met een gigantisch trauma, aan de hand van een kennismakingsbabbel kan Dennis vrij snel uitvissen welke overtuigingen daarvoor verantwoordelijk zijn. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat je er zelf iets aan wil doen. Als je bewust weigert mee te werken, kan Psych-K niets voor je betekenen. Ook psychiatrische patiënten kunnen niet door Dennis geholpen worden.

Hoeveel sessies heb je nodig? Na een sessie mag je al een blijvend resultaat verwachten. Al naar gelang de grootte van je probleem (en de hoeveelheid overtuigingen die daarvoor verantwoordelijk zijn), kan het zijn dat er volgende sessies gehouden moeten worden. Ook als je nog andere issues waaraan je wil werken en andere overtuigingen die je wil veranderen hebt, kan je nog zoveel sessies volgen als je wil. Of beter: als je onderbewustzijn wil.

Proefkonijn Grete: ‘Ik weet nog steeds niet wat ik van deze hersenspoelervaring moet denken en vinden. Ik geloof namelijk niet dat ik zo makkelijk van gevoel – enfin, overtuiging – ben kunnen veranderen. Uiteraard word ik nu soms nog emotioneel bij de gedachte aan mijn ‘vorig leven’. Afscheid doet immers altijd een beetje pijn, je moet zoiets verwerken. Maar op een of andere bizarre manier lijk ik rust gevonden te hebben bij de situatie zoals ze nu is. En kijk ik verwachtingsvol naar wat – welke veranderingen? – de toekomst nog gaat brengen. Werkt Psych-K dan echt? Blijkbaar heeft Dennis gelijk als hij zegt dat de waarheid het niet nodig heeft dat je erin gelooft. Al zullen nieuwe veranderingen en vooral mijn reactie daarop in de toekomst moeten bewijzen hoe effectief Psych-K echt voor mij geweest is.

Praktisch – Dennis Deridder, +32 497 81 22 32. E-mail transformatiecoach.be. Een privésessie duurt ongeveer twee uur en kost € 100

Door Grete Flies Goed Gevoel, april 2011