wees wijs in het kiezen van wat je gelooft 1

wees wijs in het kiezen van wat je gelooft

0
(0)

Kies wijs wat je wil geloven, want vanaf een gedachte/opinie/mening zich genesteld heeft als een overtuiging/geloof, bepaalt het al jouw reacties, veel van je gedachten en vooral gans jouw gemoed.


Waarom?

Gans je gedrag en de dingen die je zegt zijn geworteld in wat je gelooft. Kies dus heel wijs wat je wil geloven want het vergt een bovenmenselijke inspanning om op dat niveau iets te wijzigen.logischeniveaus
Daar heersen namelijk de ‘ik-heb-gelijk’-krachten. Zij zijn krachtig in het argumenteren en dagen iedereen uit om met hen in debat te gaan. Niet om een ander standpunt te begrijpen, daar zijn ze te laag voor. Maar om bevestiging te voelen en zich gevestigd te houden in hun eigen gelijk, ook al hebben ze ongelijk.


Noem je dit ego?

Maakt niet uit.

Het zijn krachten waar je niet tegen op kan. Zij gaan de strijd aan ongeacht of dit hun gastheer of -vrouw, hun gesprekspartner of relatie in gevaar brengt. ‘Ik-heb-gelijk’-krachten dagen de ‘ik-heb-gelijk’-krachten van iedereen rondom uit. En vooral diegenen die afwijken van jouw opinie/mening/overtuiging/geloof, zullen het te weten krijgen.

Dus wees wijs in het kiezen van wat je gelooft want als de lagere ‘ik-heb-gelijk’-krachten zich ermee gaan bemoeien, geraak je er zelf in je eentje niet meer onderuit. Voor het weet ben je zelf helemaal overtuigd van je gelijk. Dat is het moment waar je blind wordt voor de waarheid overal en rondom. Als je met alle instinctieve krachten in jezelf gaat strijden voor je gelijk, dan gaat het er heel woest een onbeschaafd aan toe.

Maar zelfs als je gaat strijden met al je intellectuele zogenaamde beschaafde krachten, dan nog gaat het er uiterst onbeschaafd aan toe. Welke krachten van welk niveau dan ook, zo gauw je ze ten dienste stelt van de ‘ik-heb-gelijk’-krachten, verspil je al je levenskracht en -vreugde aan zowel innerlijk als uiterlijk oorlogsgeweld. Het wordt dan steeds moeilijker en moeilijker om aan de ander toe te geven: “U heeft gelijk.”

Het idee alleen al dat de ander gelijk heeft kan een hevige reactie in je gedachten of gevoelswezen opwekken. Alsof dat de ander gelijk geven, hetzelfde is als uw eigen ongelijk toegeven. Maar dat is het niet, dat is de leugen in gans het systeem. Iemand gelijk geven wil niet zeggen dat je zelf ongelijk hebt of had. De ander zijn of haar gelijk geven, oprecht en zonder neerbuigendheid of cynisme, luidop of in gedachten, helpt de ander om de strijd voor het gelijk te staken. Het ego heeft dan wat het wil… gelijk. En de Hogere Geest kan dan het gesprek verder voeren naar meer Licht, Inzicht, Vrede en Harmonie. Of gewoon stil zijn.

Maar niet elke persoon is daar klaar voor. Jij wel? Het is een hele worsteling om te achterhalen wat jou drijft in jouw reacties. En vooral onder ogen zien dat je meestal zelf bent wat je de ander toekent, dat je meestal zelf doet wat je de ander verwijt. Dat is uiterst confronterend. Maar als je het ziet, is het meteen ook het einde van een heleboel ellende.


Wees dus wijs in het kiezen van wat je gelooft.

wees wijs in het kiezen van wat je gelooftAls we ons in alle vrijheid mogen vergissen, in alle vrijheid kunnen toegeven en in alle vrijheid de anderen hun waarheid gunnen, en we doen dit met z’n allen op hetzelfde moment, dan stopt het geroep en gekrijs. Dan stopt het gebulder van oorlogstuig, en dan stopt de invloed die ons tegen elkaar opzet en ons met elkaar via woorden of fysiek op de vuist doen gaan.

Jij of de ander mag zich dan nog zo overduidelijk vergissen. Als hun of jouw vergissing zich genesteld heeft als een overtuiging, is er niets wat jij nog kan doen om haar of hem daar nog van af te brengen. Al jouw moeite op dat niveau zal tevergeefs zijn. Je zal een niveau of twee hoger moeten gaan. Want enkel wanneer jij er geen enkel belang bij heeft, zelf niets te winnen of te verliezen hebt, kan je de ander helpen zien wat hem of haar drijft. Enkel als er geen enkele vorm van druk bestaat, alle vrijheid om vrij te zijn of te lijden, onaangeroerd blijft, pas dan kan je de versterkte burcht betreden en ongeschonden ook weer naar buiten gaan.

Dit vergt overgave aan een hoger inzicht, een hogere wijsheid. De bron daarvan bestaat al. Maar soms kost het enkel jouw gelijk om die bron te vinden.


Heb je hier vragen over of wens je hier iets over te zeggen of te schrijven, voel je dan vrij om het veld hieronder daarvoor te gebruiken.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.


Over Dennis

Transformatiecoach, -leraar, mentor en gastspreker met meer dan 20 jaar ervaring in binnen- en buitenland. "Kracht zit niet in het uiterlijk vertoon, maar in de wijze waarop we met de omstandigheden omgaan."

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “wees wijs in het kiezen van wat je gelooft

  • wouters diana

    Na het lezen van deze waarheid die zich uit in de gedachte en het woord van al wat is reageer ik hier graag op.
    Mijn ervaring in de strijd die we voeren als mens op vlak van communicatie is het geven en ontvangen van energie dat waaruit een ieder van ons leeft.soms kan de woede die je interpreteerd vanuit de denkwereld je serieus in zijn greep hebben.ik vergelijk dat met een vat dat vol zit met emotie en overloopt het kent geen andere uitweg dan katapulteren naar wat men kan raken achteraf voel je dan de vermoeidheid van de strijd en het verlies hierin.zo is het ook in strijd verlies je altijd maar in een weg van bewustwording in liefde voor al wat is krijg je een totaal andere uitstraling en het tilt je op.
    de twee verschillende polen worden gedragen door dezelfde energie ik noem het goddelijke energie in verschillende vormen met elk een eigen kracht.krachten en machten behoren bij de aarde dit is waar alles mee is opgebouwd.als je de aarde ziet kan je ondanks zijn grillige natuur er toch van houden.