Verbitterd? Wat nu?

Verbitterd

3
(2)

Sommige mensen geraken na een scheiding verbitterd.

Eerst lijkt alle boosheid, haat en wrok jegens de ex-partner gerechtvaardigd en natuurlijk. Maar op termijn gaat dit ten koste van een zacht, warm en vredig hart.
Wie verbitterd is vindt dat geoorloofd en blijft er vaak mee zitten. Hier en daar ontmoet je soms een verbitterde medemens die maar al te graag deze kwalijkheid bevestigd of een begripsvol medemens die jouw bitterheid begrijpt en erkent. Jammer genoeg betekent dit niet het einde van je verbittering.


Wil je niet verbitterd blijven of vol haat sterven laat je dan begeleiden. Als dit voorlopig nog niet lukt dan is hier alvast gratis maar wel heel krachtig advies:

  • Begin onmiddellijk, ongeacht excuses, gedachten of herinneringen met vergeven en stop daar niet mee tot het werkelijk vergeven is.
  • Als je aan de situaties kunt denken zonder pijn of verbittering én je een vredige warmte voelt in je hart, dan weet je dat het vergeven is.
  • Zolang je nog pijn, wrok of verbittering voelt, dien je door te gaan met vergeven en hoor je daar niet mee te stoppen.
  • En een laatste tip: Iedereen die wil vergeven, kan vergeven. Mensen die zeggen of denken dat ze niet kunnen vergeven, liegen!

Het is heel eenvoudig om boos te blijven. We hebben een overvloedig arsenaal aan gedachten en herinneringen om onze boosheid en wrok te rechtvaardigen. Maar de negatieve gevolgen zijn verschrikkelijk voor jezelf, eerder nog dan voor anderen. En als men er mee blijft rondlopen en het verhaal in gedachten of luidop blijft herhalen, verliest men niet enkel alle waardigheid, maar ook alle menselijkheid.

Nadenkertje:

Bitter in de mond maakt het hart gezond
Bitter in het hart maakt je ziel pikzwart

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 3 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.


Over Dennis

Transformatiecoach, -leraar, mentor en gastspreker met meer dan 20 jaar ervaring in binnen- en buitenland. "Kracht zit niet in het uiterlijk vertoon, maar in de wijze waarop we met de omstandigheden omgaan."

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.